Людина завжди прагнула пояснити та зрозуміти все те, що відбувається навколо неї. Незавжди вона володіла достатніми знаннями, але фантазія була завжди при ній. Так з’явились міфи – історії в яких пояснювались різні явища та події. Довгий час вони були основним джерелом інформації про навколишній світ. Людині стало спокійніше – вона вигадала пояснення і почала відчувати себе безпечніше. 

Поява ЗНО та відсутність достатньої інформації про нього, стала причиною появи багатьох міфів про нього. Вони ширяться серед учнів і міцно засіли у їх свідомості. Настав час розвіяти їх!

Міф 1. ЗНО вигадали щоб ускладнити життя учнів

Правда: після введення обов’язкового ЗНО рівень корупці при вступі знизився на 90%. Раніше за бюджетне місце у престижному університеті треба було дати хабара, а тепер всі абітурієнти знаходяться у рівних умовах.

Міф 2. Сертифікат ЗНО можна підробити

Правда: у 2011-2012 роках дійсно, було зафіксовано спроби підробки бази даних УЦОЯО, але цю проблему швидко усунули, а винних було покарано. Всі ваші дані зберігаються у Єдиній освітній базі і при подачі заяви про вступ автоматично перевіряється справжність вашого сертифікату.

Міф 3. Відповіді ЗНО можна купити

Правда: кожного року в інтернеті з’являються пропозиції придбати відповіді або питання ЗНО. Це просто звичайне шахрайство та гра на вашому страху перед ЗНО. Друк зошитів відбувається у автоматичному режимі, без участі людей. А на етапі розробки за всіма укладачами та дизайнерами ведеться відеоспостереження та постійний нагляд.

Міф 4. ЗНО можна написати навмання

Правда: щороку спеціальна предметна комісія визначає пороговий бал склав/не склав. Таким чином вони відсіюють тих, хто писав навмання. Тому не треба так ризикувати.

Міф 5. ЗНО можна списати

Правда: кожного року кілька сотень учнів ловлять на гарячому та анулюють їх результат. Звісно, що комусь може пощастити і його не спіймають, але це занадто високий ризик. Ви можете втратити цілий рік!

Міф 6. З кожним роком ЗНО стає складнішим

Правда: з кожним роком якість питань ЗНО зростає, а складність тесту тримається на одному рівні. Інколи, правда, трапляються прикрі неточності – помиляються навіть поважні професори. З 2008 року ЗНО стало більш зрозумілим та прогнозованим, але вступити на бюджет стало складніше.

Міф 7. До ЗНО можна не готуватися і написати на прохідний бал.

Правда: прохідний бал з історії України складає 26-27 тестових балів. Тобто, вам треба правильно відповісти на 26-27 питань з 60. Це майже половина! Готові так ризикнути і втратити цілий рік? Думай-ТЕ!