Тема 14. Культура України кінця XVIII - першої половини XIX ст.

Основні дати

1805 р.     відкриття університету в Харкові

1834 р.     відкриття університету в Києві

1839 р.     ліквідація царською владою греко-католицької церкви на Правобережжі

Персоналії

Петро Гулак-Артемовський          (1790–1865) Культурно-освітній діяч, поет, байкар, автор байки «Пан і собака», викладач історії та географії, ректор Харківського університету в 1841—1849 рр.

Григорій Квітка-Основ’яненко     (1778—1843) Перший видатний прозаїк нової української літератури, один із засновників Харківського професійного театру, автор комедій «Сватання на Гончарівці» та «Шельменко-денщик», повістей «Маруся», «Конотопська відьма».

Михайло Максимович                    (1804–1873) Учений-природознавець, історик, фольклорист і літературознавець, перший ректор Київського університету, член-кореспондент Петербурзької Академії наук, автор наукових праць «Про системи рослинного царства», «Основи ботаніки», «Роздуми про природу», видавець фольклорних збірників «Малоросійські пісні» та ін.

Михайло Остроградський             (1801–1861)Математик і педагог, академік Петербурзької, Паризької, Римської та Туринської академій наук, автор наукових праць з математичного аналізу, математичної фізики, аналітичної механіки, теорії імовірності.

Василь Каразін                                 (1773-1842) Освітній і громадський діяч, вчений, автор наукових праць з агрономії, метеорології, кліматології, винахідник парового опалення й технології видобування селітри, ініціатор відкриття Харківського університету.

Закріпи у своїй пам’яті вивчені персоналії за допомогою MEMRISE.

Закріпи у своїй пам’яті вивчені портрети персоналій за допомогою MEMRISE.

Поняття і терміни

Романтизм                                художній напрям, якому притаманні інтерес до духовного світу людини, прагнення до свободи і самовдосконалення.

Класицизм                                художній напрям у мистецтві та літературі XVII – початку XIX ст., для якого характерні піднесена громадянська тематика та суворе дотримання певних творчих норм і правил.

Закріпи у своїй пам’яті вивчені поняття та терміни за допомогою MEMRISE.

Пам’ятки архітектури та образотворчого мистецтва

Архітектура

  1. Будівля Київського університету. 1837-1843.Будівля Київського університету. 1837-1843.

Образотворче мистецтво

  1. Картина «Дівчина з Поділля». В. Тропінін.Картина «Дівчина з Поділля». В. Тропінін

  2. Картини «Автопортрет» (1840), «Катерина» 1842, офорти з серії «Живописна Україна» Т. Шевченко.Т. Шевченко Картина «Автопортрет» (1840)Т. Шевченко «Катерина» 1842

    Т. Шевченко офорти з серії «Живописна Україна»

  3. Пам’ятник князю Володимиру в Києві. 1850-1853.Пам'ятник князю Володимиру в Києві. 1850-1853.

  4. Пам’ятник градоначальнику та генерал-губернатору А. де Рішельє в Одесі. Скульптор І. Мартос. 1828.Пам'ятник градоначальнику та генерал-губернатору А. де Рішельє в Одесі

  5. Картина «Садиба Г. Тарновського в Качанівці» В. Штернберг. 1837.

Закріпи у своїй пам’яті вивчені поняття та терміни за допомогою MEMRISE.

 Перевір свої знання